Extrakce zubu - bezbolestné trhání

Zubní lékař

Extrakce zubů je výkon, který nemá rád žádný pacient. Je to pochopitelné, přeci jen člověk ztrácí část sebe, která většinou velmi dobře drží. Ale v našich rukách se není čeho bát.

Důvodů k trhání zubů je více, obecně se dá říct, že k tomuto úkonu přistupujeme v případě, že už zub nelze zachránit (kaz, zánět, úraz, pokročilá parodontitida…), nebo jde např. o špatně rostlé osmičky.

Můžeme Vás ujistit, že naší snahou je vždy zachovat v dutině ústní vlastní zub a děláme proto maximum.

Jak je vůbec možné, že jdou zuby z čelisti vytrhnout?

Zub není do kosti úplně vrostlý. Přirozeně je mezi zubem a kostí velmi malý prostor, který se nazývá periodontium (česky ozubice), jsou to tenká vazivová vlákna, která drží zub na místě. Díky nim může zub malinko pružit, přizpůsobovat se okolí, posouvat se v rámci ortodontické terapie. A také díky nim můžeme vytrhnout zub bez poškození kosti. Ve vzácných případech se může stát, že zub s kostí částečně sroste, potom je extrakce daleko náročnější.

Je trhání zubů opravdu bezbolestné?

Naší snahou je, abychom odbourali během zákroku veškeré nepříjemné pocity. Samozřejmostí je lokální anestezie a co nejšetrnější přístup. Pokud není zub v nějakém velikém zánětu, anestezie funguje velmi spolehlivě a zákrok je opravdu bezbolestný. Jediné, co můžete během trhání cítit je tlak a tah.

Jak se chovat po zákroku?

Jakmile je hotovo, pečlivě ránu ošetříme a zkontrolujeme, že je všechno v pořádku. Následně s Vámi podrobně projdeme pooperační péči a zodpovíme veškeré dotazy. Velmi záleží na náročnosti zákroku, ale dá se obecně říct, že první 2 dny nedoporučujeme velkou fyzickou aktivitu, kouření, pití alkoholu a vyplachování úst. To vše kvůli krevní sraženině, která se v ráně po zubu udělá - krev hojí ránu a my tam chceme krevní sraženinu ponechat, aby se z ní vytvořila kost. Určitá bolest, úměrná náročnosti zákroku, je nějakou krátkou dobu po vytrhnutí (bohužel) normální, dá se tišit klasickými léky proti bolesti, nebo můžeme předepsat silnější varianty analgetik.

Máte ještě nějaké dotazy ohledně trhání?

Neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle 725 778 154 nebo na mail recepce@dcrosmarin.cz

Dobře odvedená práce a spokojený pacient jsou naše každodenní cíle. :)

No items found.