Endodontické ošetření (ošetření kořenových kanálků)

Zubní lékař

Ošetření kořenových kanálků je, alespoň v našich ordinacích, jeden z nejčastějších výkonů a slyšel o něm snad už prakticky každý. Jako takový je tento výkon opředen spoustou polopravd a mýtů.
V tomto blogu bych chtěl vnést trochu světla do tohoto, pro většinu lidí už jenom podle názvu nepříjemného, ošetření. A kdoví, třeba se po přečtení už nebude ošetření kořenových kanálků tolik bát.

Projdeme si postupně celé ošetření. Proč ošetřujeme kořenové kanálky, v čem tkví rizika ošetření a neošetření, jak ošetření kanálků probíhá a na co se připravit. Pojďme na to.

 

Ošetření kořenových kanálků – proč?

Nikdo nechodí k zubaři rád. Často se proto k zubaři lidé vydávají až v okamžiku, kdy je něco bolí. Bohužel toto vede k tomu, že původně malý kaz, který šlo ošetřit „obyčejnou“ výplní, už není úplně malý a zasahuje nervovou tkáň zubu. Bakterie ze zubního kazu se doslova prokousaly zubem naskrz a nyní likvidují to živé, co v zubu je – zubní dřeň ( jedná se o nervovou a cévní pleteň). A to většinou dost bolí.

Abychom mohli zub v ústech ponechat, je zapotřebí se této bakteriemi infikované tkáně zbavit – zub vyčistit, vydesinfikovat a hermeticky zaplnit, abychom bakteriím zabránili zub znovu osídlit.

V některých případech může být celý proces této infekce hodně pomalý a bez bolesti. Pak se k nám pacient dostane ve stavu, kdy má zub již mrtvý a ani o to neví. Případně přijde o něco později, to když se zub rozlomí, udělá se v něm obrovská „díra“, nebo, když to hodně zanedbá, otok.

Zanedbaný kaz, který skončil ošetřením kořenových kanálků

K takto postiženému zubu se přistupuje ale stejně –pokud je to možné, tak se zachrání ošetřením kořenových kanálků, nebo se bohužel musí extrahovat (vytrhnout zní totiž dost agresivně – trháme vždy šetrně 😊).

Možná se teď ptáte, proč ošetřovat zub který nebolí. Je to jednoduché. Pokud zub nebolí, tak je problém buďto ještě hodně malý, nebo naopak už hooodně veliký.
Malý problém se vyřeší snadno a rychle, což vám ušetří nemalý peníz a drahocený čas.
Veliký problém, i když nebolí, tak stále představuje riziko. Už jsme si řekli, že se jedná o bakteriální infekci, a ta v tom zubu, i když nebolí. Bakterie se pak dostávají systémově do celého těla a dál hnilobně rozkládají zub (asi jako když hnije svačina na dně batohu), což je spojené se zápachem. A navíc riskujete akutní bolesti a otoky.

 

Jak probíhá ošetření kořenových kanálků?

Teď už víme proč, tak si pojďme říct jak. Na úvod je potřeba říct, že ošetření kanálků je zcela bezbolestné, pokud se dělá správně. Lokální anestezie je tedy základ. Zub se poté zaizoluje gumovou blánou, tedy kofferdamem. Díky tomu se vám nic nedostane do pusy a my si udržujeme čisté pracovní pole bez slin. Ze zubu se odstranění veškeré zkažené tkáně a poté se všechny chybějící části dostaví z kompozitního materiálu.

Poté je potřeba uvnitř zubu najít všechny kanálky a tady začíná komplikovanost celého ošetření. Anatomie zubů není vždy zcela učebnicová a je zapotřebí celý zub důkladně prohlédnout, abychom žádný kanálek nevynechali(to by mělo za následek selhání ošetření). Proto u nás již standardně ošetřujeme kořenové kanálky pod mikroskopem. Díky tomu máme mnohem lepší přehled, než kdybychom se nad vámi hrbili a spoléhali se jenom na lidské oko.

Všechny kanálky se potom důkladně vyčistí kořenovými nástroji, což kanálky také postupně rozšíří. Díky tomu můžeme poté do kanálků dostat dezinfekční roztok, abychom vyčistili i zákoutí, která jsou jinak nepřístupná.

Pohled na vyčištěné a následně zaplněné kanálky dolní šestky

Na závěr se celý kořenový systém musí zaplnit. Na to dnes používáme rozehřátou gutaperču (taková kaučuková guma), která se v kombinaci se sealerem kondenzuje uvnitř kanálků.

Zub se na závěr dostaví kompozitní výplní, abychom ho zpevnili (po ošetření kanálků by se nikdy neměl dávat amalgam, protože takto oslabený zub může prasknout a amalgam působí jako klín).

Takto ošetřené zuby jsou často hodně oslabené, a proto v naprosté většině případů doporučujeme na zub zhotovit korunku, která velmi snižuje riziko prasknutí zubu.

 

Celé ošetření je velice náročné. Nejdůležitější faktor je jako vždy lékař a jeho zručnost. Celé ošetření je často velmi dlouhé, rámcově se může jednat o 1 – 3 hodiny soustavného výkonu, kdy je zapotřebí značné soustředění a znalosti. Znalosti se získávají nejenom odpracovanými lety, ale především samostudiem a účastí na odborných přednáškách, stážích, kongresech.

Přístrojové vybavení je potom další důležitá věc. Jde především o zvětšení, ať už operačním mikroskopem, nebo lupovými brýlemi. Dále je zapotřebí speciální motor, který pohání kořenové nástroje a hlídá hloubku zavedení a torzní napětí v nástroji, aby nedošlo k jeho zlomení. Naprostá většina kořenových nástrojů je pak pouze na jedno použití a neměla by se používat opakovaně.

Toto všechno pak dává dohromady hodně náročný výkon, jehož cena této náročnosti musí odpovídat. Podle náročnosti je pak potřeba se připravit na cenu od mezi 6 – 20 tis, od nejjednodušších, po nejkomplikovanější případy.

 

Operační mikroskop, který používáme u nás na klinice. CJ optik

U nás všechny zásady pro správné provedení tohoto ošetření dodržujeme. Sami se navíc kontinuálně vzděláváme, abychom neusnuli na vavřínech. A sami své znalosti předáváme dál dalším lékařům na našich přednáškách.

 

Pro dentální centrum Rosmarin

MDDr. Jan Kubeček

No items found.